Skip to main content

Hvad er malware?

Malware er betegnelsen for ondsindet computerkode. Begrebet er en sammentrækning af ‘Malicious Software’, som dækker over programkode som gør noget utilsigtet på din computer, smartphone eller din internet-tilkoblede elkoger.

Begrebet malware er således overkategorien på it sikkerheds fænomener, som du fx kender som computervirus, ransomeware, trojanske heste og spyware m.m., som alle er forskellige former for malware. Det som gør dem forskellige, er deres formål.

Hvorfor eksisterer malware?

Det er faktisk et meget godt spørgsmål, men malware eksisterer i bund og grund pga. at it-kriminelle eller andre ondsindede aktører, kan bruge software til deres egne ’nefarious’ formål. Hvis du var kriminel i gamle dage, så røvede du en bank, solgte narko eller drev en smuglerring. Desværre er politiindsatsen blevet væsentligt forbedret siden start 1900-tallet. Samtidigt er vores samfund blivet mere digitaliseret. Alt hvad du ejer ligger i lommen digitalt, dine penge er på dit dankort som er beskyttet af en pin-kode, så nu gør det ikke noget at dit kort bliver stjålet (det er naturligvis ikke den fulde sandhed).

Derfor bliver det naturligt for de kriminelle at følge trenden og gå digitalt. Det er der også fordele ved, bl.a. bliver det væsentligt svære at blive fanget af en politibetjent.

Malware er således et naturligt onde, som afledes af software. Akkurat som at en brødkniv hurtigt kan blive til et mordvåben. Det kan ikke forhindres, plain and simple, alt kan misbruges.

Ofte er enkelte stykker malware faktisk ikke skadelige på egen hånd. Det lyder måske lidt underligt, men det er kombinationen af forskellige malware som er farligt. En trojansk hest er pr. definition ikke farlig, den er harmløs og usynlig. Det er dens payload derimod, som kan være en ransomeware. Ransomewaren er bare ufarlig så længe den ikke ligger på din computer. Det er således samspillet mellem forskellige former for malware der det farlige. Det afleder også mange misforståelser, så som folk der omtaler et malwareangreb som værende en virus. Det er sandsynligvis ikke tilfældet i dag, da klassiske virus ikke er interessante længere og der vil typisk være tale om andre former for malware.