Skip to main content

It-sikkerhed

Er fremtiden

Willie Sutton var en berømt og berygtet bankrøver i 1900-tallets USA. Han var karriere kriminel og hans længst varende legale arbejde varede i sølle 18 måneder. Han blev på et tidspunkt spurgt af en journalist, hvorfor i det hele taget var at han røvede banker. Hans svar:
“Det var der pengene var”.

En nogenlunde ensartet mantra synes at være dækkende, når man skal forklare hvorfor it-kriminalitet og hacking er blevet mainstream. Det er naturligvis langt mere nuanceret end det, men alt det du ejer og holder nært, det har du i lommen.

chipset
Hackerbillede
Person ved computer

IT Sikkerhed – noget du bør tage alvorligt

It-sikkerhed, cyber security, it-kriminalitet, hacking osv. det er alt sammen på vores læber efterhånden. Du kan læse om det i medierne, det er et tema i film og spil, og du har garanteret også selv oplevet noget (eller haft nogen i din omgangskreds som har).

Danmark opgraderer løbende på cyberfronten, senest med tilblivelsen af NC3 (Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center), og det samme gør Forsvaret. Den kolde krig sluttede for længe siden, cyberkrigen derimod er begyndt…

Intet er sikkert

Grundlæggende set, kan alt hackes. Er der kode involveret, kan man prikke til det og “lege” i et forsøg på at finde ud af om objektet kan anvendes anderledes end hvad det oprindeligt var tiltænkt. Dét er grundtanken bag hackermentaliteten – hvad kan jeg få den til?

I 2016 skrev speciale om hacking og it-sikkerhed. Her indledte jeg opgaven med historien om it- og tech journalist hos Wired, Mat Honan.

Mat sad en eftermiddag og legede med sin datter. Han bemærker, at hans telefon går ud og logger ud, men tænker ikke videre over det. Senere sætter han sig ved sin mac computer, same thing. Noget var helt galt. Mat havde fået en lang række af sine konti hacket.

Prøv engang at tænk over, hvor mange digitale aktiver du i realiteten har: Sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat. Onlinetjenester som fx: Gmail, E-Boks, websites – alt muligt! 

Læs om Mat Honen

I Mats tilfælde skete hacket, pga. en teenager/script-kiddie synes at han havde et fedt Twitterhandle (@mat), altså profil navn på Twitter. Mere skulle der ikke til at aktiverer en hacker, som endte med bl.a. at nuke hans e-mail konto, hvilket resulterer i at han mister kontrol over alle de konti som var koblet op på den. I et digitalt perspektiv, blev Mat bombet tilbage til stenalderen.

Hvad kan jeg gøre?

Start med at slappe af.

Faktisk så er du som privatperson typisk ikke skide interessant for hverken hackere, statslige aktører, hacktivister (anonymous fx) og den slags. Dem som du er interessant for, er it-kriminelle.

Det vigtigste begreb jeg vil give dig, i forbindelse med det emne her er Digital Hygiejne, som i 98 ud af 100 succesfulde cyberangreb er årsagen til at det går galt for folk.